Saturday, May 26, 2007

Φραγκοκάστελο




Νοτια στην Κρήτη... 15 χλμ ανατολικα των Σφακίων. Χτίστηκε απο τους Ενετούς τον 14ο αιώνα. Η Ιστορική μάχη που έγινε στον τόπο αυτό το 1828 με τη συμμετοχή 650 ηρωικών επαναστατων εναντίων 5 χιλιάδων Τούρκων χαρακτήρισε την περιοχή.. Η σφαγή τους έδωσε τον μύθο των δροσουλιτών. Τέλη Μαίου λέγεται ότι εμφανίζονται στρατιώτες να περπατούν απο το κοντινό νεκροταφείο στο κάστρο.


Οσοι και να προσπαθησαν παντως δεν τους είδαν ποτέ τα τελευταια χρόνια που έγιναν κινήσεις καταγραφης του φαινομένου. Η διάθλαση της ατμόσφαιρας απο την απέναντι έρημο δίνει κάποια εξήγηση απο τους επιστήμονες.


Δύο αστερια... Αξίζει να το δείτε μονο εάν έχετε χρόνο που σας περισεύει. Το κάστρο είναι εγκατελειμένο εσωτερικά και χωρις ενδιαφέρον.

3 comments:

Litsa said...

Εδώ και τρία χρόνια πάω κάθε χρόνο στο Φραγκοκάστελλο γύρω στα τέλη Μάη με αρχές Ιούνη. Πέρυσι και πρόπερσι σηκώθηκα νωρίς (γύρω στις 5) και είδα το φαινόμενο αυτό που λέγεται δροσουλίτες. Είναι βεβαια αρκετά δύσκολο και πρέπει να σταθείς αρκετή ώρα και κοιτάζεις στον ορίζοντα για το δεις. ΄Ομως τελικά αξίζει τον κόπο...
Άντε, καλές βόλτες! :-)

Nativist said...

Κι ιντά δες μπρε;

Agrian said...

Για να δεις τους Δροσουλίτες, πρέπει να κουβαλάς μέσα σου την Ιερή τρέλλα των 33 αποτυχημένων επαναστάσεων, πριν από την Ελευθερώτρια του 1898. Να λες "Αμα λευτερωθεί η Κρήτη θα γελάσω!" Και η Κρήτη μέσα σου να είναι αλυσσοδεμένη στην πραγματικότητα από τον ίδιο τον κακό σου εαυτό, τον κακό, τον μικρό, τον ανάξιο, αυτόν που σου στερεί το δικαίωμα να αυτοαποκαλείσαι Κρητικός.
Τους Δροσουλίτες τους βλέπεις παντού, αρκεί να κουβαλάς μέσα σου την Ιερή Τρέλλα αυτού του Πανίερου Νησιού.